Børn lærer om Bilbo på Moesgaard

Over tre dage deltog eleverne fra 6. og 7. klassetrin i forskellige workshops, hvor de blandt andet besøgte scenen, mødte tre store trolde, øvede stunts og sværdkamp, og samarbejdede om at være dukkeførere.

Dagens program begyndte med en samlet introduktion fra Oliver Campbell-Calder fra det Kongelige Teater og Niels Kristian Egense Møller fra Moesgaard Museum. De fortalte om Moesgaard Museum, Hobbitten og Det Kongelige Teater, og om, hvordan fantasy-genren bygger på virkelighedens historie/arkæologi.

På opdagelse i scenografien
Eleverne blev inviteret med i den imponerende scenografi, hvor Timmi Petersen fra Det Kongelige Teater fortalte om, hvordan teatertekniske virkemidler som pyroteknik, lyd og lys effektivt er med til at understøtte fortællingen og skabe ekstra liv og drama på scenen. Et eksempel på et ordentligt brag undervejs understregede til fulde hans pointe – til stor begejstring for eleverne.

Timmi Petersen viste også, hvordan scenen i 1. akt forestiller hobbitten Bilbos hule, hvorefter den i 2. akt skifter til Det Ensomme Bjerg – hjemsted for umådelige rigdomme og den farlige drage Smaug.

Efterfølgende blev eleverne ført ned mod området bag scenen, hvor de undervejs mødte tre store, væmmelige trolde, som Jonas Wulf fra Det Kongelige Teater fortalte om.
Kendere af Tolkiens bog vil vide, at troldene har farlige gastronomiske ambitioner med vores hovedperson Bilbo; heldigvis narrer den lille hobbit dem ved hjælp af list og kløgt. 

Samarbejde, stunts og sværdkamp
Eleverne fik også et indblik i arbejdet med dukkeføring. Dukkeførerinstruktør Rolf S. Hansen og Nanna Bjerre leverede et spændende og udfordrende forløb med fokus på udformning og spil med dukker som kunstform. Øvelserne var både sjove og viste eleverne, hvor vigtigt det er at samarbejde som et team for at skabe et godt, troværdigt resultat på scenen.

Mens nogle af eleverne forsøgte at mestre dukkeføringens umådeligt svære kunst, boltrede andre elever sig med at øve stunts og sværdkamp. Bo Thomas og Eleonora El-Azem fra Det Kongelige Teater havde nemlig inviteret til kamp med skumsværd. Det gav anledning til både stor morskab og herligt høj puls, når de bløde klinger blev krydset.

Elever fra disse skoler deltog i de forskellige workshopdage:
Forløbet blev tilbudt til alle skoler i Aarhus via ULF-portalen. Børnekulturhuset var med i både planlægning og formidling af tilbuddet til skolerne, og Aarhus Events sørgede for busser.  
Elever fra Bakkegårdsskolen i Trige, Skjoldhøjskolen, Søndervangskolen, Hasle Skole, Solbjergskolen, Vorrevangskolen, Beder Skole, Strandskolen, Elise Smiths Skole og Ellehøjskolen deltog.

Om Hobbitten
Hobbitten Bilbo Sækker lever et roligt liv i sit lille hobbit-hul i et afsides hjørne af Midgård uden skyggen af dramatik, indtil den dag troldmanden Gandalf inviterer ham med på en uventet rejse. Sammen med krigeren Thorin Egeskjold og hans selskab af dværge drager Bilbo mod Det ensomme bjerg for at genvinde skatten under bjerget. Undervejs på den farefulde vej skal han bevise sit værd mod mystiske, onde kræfter og overvinde dragen Smaug. På forunderlig vis finder Bilbo også en magisk, dragende ring, der er bundet til Midgårds skæbne.

Hver aften er der plads til 3.000 publikummer under åben himmel, som kan opleve Nordeuropas største teatershow med imponerende scenografi, heste, halsbrækkende stunts, overraskende special effects og meget, meget mere.

Fun facts: 9 heste, omkring 70 frivillige statister og 180+ dukker er med i forestillingen.
Spilleperiode: 20. maj – 25. juni 2022
Målgruppe: Alle, men anbefales fra 6 år.