STED + SANS
STED + SANS var et pilotprojekt, der handlede om at gå på opdagelse, dykke ned i, blive opmærksom på, være til stede i, tænke over, tale om, udtrykke, beskrive, sanse det område, man bor i.

STED + SANS var et pilotprojekt, der handlede om at gå på opdagelse, dykke ned i, blive opmærksom på, være til stede i, tænke over, tale om, udtrykke, beskrive, sanse det område, man bor i.
Projektets målgruppe var børn og unge i hele Region Midtjylland.
Fem kommuner – Norddjurs, Holstebro, Skanderborg, Silkeborg Kommune og Aarhus Kommune – havde sagt ja til at deltage i tilrettelagte med forløb med lokale vandringer og workshops. Samtidig inviterede alle regionens lærere, billedskoler, forfatterskoler, kulturbusser, museer, lokalhistoriske arkiver med flere fra alle regionens kommuner til at arbejde med projektet, lade sig inspirere af temaet og projektets materiale og gå på opdagelse i det lokale.
Projektet blev gennemført i skoleåret 2013/14.
Som afslutning på projektet blev der i foråret 2014 afholdt et åbent seminar med titlen STED + SANS, og der udkom en bog om projektet.
Baggrund
STED + SANS tog afsæt i det arbejde med børn, unge og steder, der gennem nogle år har stået på i Aarhus Kommune og Silkeborg kommune. Aarhus var i perioden 2007-2009 modelkommune for projekter med børn og arkitektur som omdrejningspunkt udmøntet i modelkommuneforsøget Søge spor – sætte spor. Silkeborg har siden 2010 har arbejdet med projektet EGNsART. Erfaringer fra disse projekter munder nu ud i STED + SANS.
Formål
- At deltagerne igennem STED+SANS genoplevede lokale steder gennem sansevandringer og præsenterede oplevelsen i kunstnerisk form i direkte dialog med professionelle kunstnere.
- At styrke kendskabet til, inddrage og udveksle med lokale kunstnere og andre lokale ressourcer og synliggøre dem igennem STED+SANS.
- At videreudvikle vandring og workshop som kunstnerisk metode til at styrke lokalt ejerskab og kendskab til de lokale æstetiske, kulturhistoriske, arkitektoniske og kunstneriske ressourcer.
- At projektet STED+SANS gennem seminarer, forløb og dokumentation inspirerer aktører i hele regionen til at arbejde kunstnerisk med deres egne områder.
- At STED+SANS indebærer møder mellem generationer og folk med forskellig uddannelse, kultur og erfaring.
- At styrke netværk på kulturområdet lokalt og regionalt med særlig fokus på de børnekulturelle aktører og de kunstnere, der arbejder med børn og unge.
- At deltagerne i STED+SANS bliver bevidste om at være del af et lokalområde og samtidig del af en større sammenhæng.
- At deltagerne i STED+SANS får mulighed for reflektere over deres område, ytre sig om området og dele viden om området.
- At deltagerne i STED+SANS bliver bevidste om, at alle steder har noget at byde på, at alle steder kan opleves.
Fem kommuner, fem byer
De fem kommuner, der deltog i STED + SANS, er spredt ud over Region Midtjylland. Hver kommune havde udvalgt en by, hvor klasseforløbene med vandringer og workshops finder sted. Det eneste kriterium har været, at STED + SANS ikke finder sted i kommunens største by, da det tit er her, der forvejen er flest kulturtilbud til børn og unge.
Klasseforløbene i STED + SANS blev afviklet i følgende byer:
- Sevel (Holstebro Kommune)
- Hørning (Skanderborg Kommune)
- Auning (Norddjurs Kommune)
- Malling (Aarhus Kommune)
- Virklund (Silkeborg Kommune)
Alle de andre byer i Region Midtjylland
Alle andre byer og steder i Region Midtjylland inviteres til at deltage i projektet på egen hånd. Der kan hentes inspiration lærervejledningen, som findes her.
STED
Auning
Norddjurs Kommune
Hørning
Skanderborg Kommune
Sevel
Holstebro Kommune
Virklund
Silkeborg Kommune
Malling
Aarhus kommune
Lærervejledninger
Der er udarbejdet en lærervejledning til anvendelse for de lærere, der skal deltage i projektet. Vejledningen er tænkt som en introduktion til formålet med forløbet, en guide til forløbets indhold samt en introduktion til inspirationskilder, der arbejder med samme emne.
Du kan læse lærervejledningen og katalog om STED+SANS her: